"Frustration of teaching us the meaning of life. Continue our struggle despite facing resistance by the resistance in your life."

Sunday, May 8, 2011

Keampunan Yang Aku Inginkan Dari Ummi

Assalamualaikum...

Lihat dari title post aku kali ini sungguh sayu bunyinya..
Aku tidak pernah sedar hari ibu semakin dekat waktu ini..
Aku hanya memikirkan masa depanku sahaja tanpa menghiraukan hari ibu yang akan datang.
Tidak seperti anak-anak yang lain, segala idea mencurah-curah untuk memberikan kejutan kepada ibu mereka sempena hari ibu nanti.

Tetapi aku.. Tidak sedikit pun memikirkan tentang ummi yang telah mengorbankan segala-galanya untuk anak-anak sejak aku dilahirkan sehinggalah sekarang.

Pelbagai suka dan duka yang ummi tempuh dari hari pertama mendapat tahu aku adalah anak pertama mereka sehingga 18 tahun usiaku meningkat. 
Pelbagai ummi lakukan dan korbankan demi melihat kegembiraan dan kebahagiaan terpancar di wajah anak-anak. Sungguh mulia hati seseorang yang bergelar ummi/ibu/mak/mama.
Allah itu Maha Hebat kerana menjadikan hati seorang ibu sangat cekal dan tabah walau dugaan yang ditempuh itu sangat mencabar. Oleh sebab kesabaran yang dianugerahkan kepada ibu sangat tinggi, ibu sanggup melayan apa jua karenah anak-anak yang pelbagai ragam.
"Ummi, sungguh mulia wajahmu dihatiku. Waktu ini aku merenung wajahmu dengan mata hatiku agar aku dapat merasakan kasih sayangmu itu terhadap anak-anakmu ini. Aku tahu jauh di sudut hatimu jelas tertulis yang ummi menyayangi anak-anak ummi tanpa berbelah bahagi tetapi kami sebagai anak kadang kala melihat itu dengan mata zahir"

Setiap abad, setiap tahun, setiap bulan, setiap minggu, setiap hari dan setiap saat sekalipun, usiamu semakin tua. Itu tidak dapat dinafikan kepada semua yang bergelar hidupan tidak kira manusia, haiwan mahupun tumbuhan. 
Kadangkala Allah mendugamu dengan menurunkan penyakit. Ibu selalu mengadu kepada suami dan anak-anak bahawa ibu sakit waktu ini. Anak-anak hanya mengiakan sahaja tanpa menghulurkan bantuan yang ibu harapkan. Setiap malam ibu mengerang kesakitan tanpa memanggil anak-anak dengan harapan anak-anak datang membantu tanpa dipanggil atau diteriak. Malangnya, tiada seorang pun anaknya yang mengendahkan panggilanmu. 

Selepas 1 minggu berlalu, penyakit itu Allah tarik kembali dari ibu. Ibu bersyukur tidak terhingga walaupun jauh di sudut hatinya terkilan akan sikap anak-anak yang tidak sedikit pun membantu ibu ketika ibu sakit. Penyakit ibu tidaklah teruk hanya pening-pening di kepala.

Ibu simpan sahaja rasa terkilan itu di dalam hati.
Hari silih berganti tanpa setiap insan di dunia menyedari perubahan itu. Pada suatu hari, Allah telah memberi ujian yang sangat hebat kepada ibu apabila ibu diberitahu oleh doktor yang merawatnya bahawa ibu telah menghidap penyakit barah otak atau lebih dikenali dengan brain cancer.
Cancer yang dialami ibu bukanlah pada tahap permulaan tetapi sudah berada di tahap yang sangat kritikal bagi seorang pesakit cancer. Semua perasaan bercampur baur di dalam hati walaupun begitu, ibu tetap memikirkan keadaan anak-anaknya terlebih dahulu. Begitu sekali hati seorang ibu walau macam mana sakit pun anak-anak tetap diutamakan.
Malangnya anak-anak tidak diberitahu tentang perkara ini untuk mengelakkan anak-anaknya risau tentang ibu. Penyakit ibu semakin hari semakin ketara dari sifat fizikalnya. Anak-anaknya tidak sekalipun mengambil berat akan perubahan yang berlaku pada ibu. Ibu semakin lemah dan sentiasa memakan ubat yang diberi oleh doktor untuk menahan sakit. 
Anak-anaknya sering kali meninggalkan ibu ketika ibu sakit. Anak-anaknya pergi mengejar harta dunia yang tidak sama sekali kekal di akhirat kelak. Ibu sentiasa berdoa kepada Allah agar anak-anaknya diberi petunjuk dan rahmat. 
Ibu menanggung kesakitannya sehingga sampai masa untuk Allah menjemput ibu pergi bersama-Nya.
Ayah segera menelefon anak-anaknya untuk pulang ke rumah. ayah memberitahu bahawa ibu sangat lemah ketika itu lalu jawapan yang diberikan oleh anak-anaknya sangat mngecewakan, "Ayah bagilah ibu makan ubat. Nanti sembuhlah ibu tu. Abang, kakak dan saya tak boleh balik sekarang. Tengah kerja. Nanti hujung minggu kami baliklah. Kirim salam pada ibu" 
Sungguh tidak disangkakan anak-anaknya akan memberi jawapan seperti itu dikala ibu memerlukan mereka. 
Perasaan ibu waktu itu sangat terluka akan sikap anak-anaknya yang tidak ada masa sedikit pun untuk ibu. 
Di malam yang sunyi itu, nafas ibu semakin laju, ayah yang baru sahaja selesai menunaikan solat maghrib segera melihat keadaan ibu yang sebenar. Jelas terpancar kerisauan seorang suami akan keadaan isterinya. Ayah segera menghubungi anak-anaknya untuk memberitahu keadaan ibu ketika ini. 
Anak-anaknya segera pulang apabila mendengar berita tentang ibu. Dengan keadaan resah dan gelisah yang jelas ditunjukkan oleh anak-anaknya, malam itu mereka pulang dalam keadaan serba salah. Waktu itulah mereka teringatkan detik-detik sedih ketika ibu meminta pertolongan ketika sakit, di saat ibu sakit teruk di rumah, mereka sibuk mencari dan mengumpul harta dunia. Tidak sekali pun mereka menghiraukan sakit yang menimpa ibu. Tidak sekali pun mereka menyelami perasaan seorang ibu yang kecewa disebabkan sikap anak-anaknya. 


Seribu satu perasaan bermain di fikiran sehingga mengganggu emosi mereka ketika memandu. Biasalah di waktu malam jika memandu perlu berhati-hati. Banyak lori-lori besar yang menggunakan lebuhraya itu pada waktu malam berbanding di waktu siang. Ketentuan Allah tidak dapat kita duga, mereka bertiga yang memandu menghala ke rumah ibu dan ayah, mendapat kemalangan yang sangat teruk. 
Tiada lagi peluang untuk anak-anaknya memohon ampun dari ibu. Sekalipun untuk membacakan yaasin kepada ibu yang sedang tenat waktu itu. Mereka segera dikejarkan ke hospital untuk diselamatkan tetapi kehendak Allah tiada siap dapat menghalang. Pada waktu yang sama, anak-anaknya menemui ajal sebaik sahaja sampai di hospital yang berdekatan itu dan ayah mendapat panggilan dari pihak hospital. Tidak disangka saat itu juga nyawa isterinya pergi tanpa disedari.
Allah Maha Adil. Anak-anaknya tidak sempat untuk menghulurkan tangan memohon kemaafan daripada ibu dan ayah. Ibu pula pergi dengan membawa kesedihan dan kekecewaan terhadap anak-anaknya. Dosa yang telah dilakukan oleh anak-anaknya tidak dapat diampunkan oleh ibu. 


p/s : Di sini saya ingin mengingatkan diri saya dan anda semua bahawa ibu dan ayah hanya ada satu di dunia. Jika yang satu itu tidak kita hargai, maka Allah ambil kembali nikmat yang sangat bernilai itu daripada kita. Tidak akan ada yang dapat menyerupai kasih sayang ibu dan ayah kepada kita. Tiada guna harta yang banyak diberi kepada ibu dan ayah kerana mereka hanya perlukan perhatian kita kepada mereka. Janganlah kita sakiti hati mereka kerana mereka tidak pernah sekali pun menyakiti kita sejak kita dilahirkan di dunia ini sehingga sekarang. Ingatlah wahai insan yang bergelar ANAK.