"Frustration of teaching us the meaning of life. Continue our struggle despite facing resistance by the resistance in your life."

Tuesday, May 31, 2011

Dekatilah Aku Setiap Detik


Assalamualaikum...

Entriku kali ini sungguh menyakitkan hati dan melukakan perasaanku pada waktu ini.

Tidak aku sangkakan, hatiku begitu rapuh untuk menerima dan menempuh semua ini. Kenapa aku diperlakukan sedemikian? Dimanakah pembelaan terhadap diriku selama aku dilahirkan? Dimanakah ruang untuk aku menegakkan keadilan disaat penipuan hampir menguasai mereka? Betulkah tidak wujud kebahagiaan untuk diriku di dunia ini? 

Satu persatu masalah melanda diriku, tidak kurang juga masalah yang telah lama menghantuiku dari dulu.
Sedikit pun mereka tidak hargai kewujudan diriku. Siapakah aku pada mereka? Adakah sekadar bantuan jasadku kepada kehidupan mereka?

Telah lama aku pendamkan masalah ini. Sejak adikku menetap di sekolah asrama itu. Bermula pada itu, segala-galanya berubah. aku seperti hampas yang tiada gunanya lagi, lalu adikku menjadi sanjungan kepada mereka. Bagi mereka, itulah harapan mereka waktu ini, dialah yang akan membawa kebahagiaan kepada keluarga ini. Aku terima dengan tabah kenyataan mereka. Diri ini sedar dimana kedudukan sebenarku. Biarpun luka ini tidak pernah kering mahupun meninggalkan parut lagi sehingga sekarang, aku tetap akan tempuh hari-hariku seperti anak yang lain.
Anggap sahaja seperti tiada apa yang berlaku disekelilingku.

Malah aku bawa luka itu, ke mana sahaja aku pergi. Mereka tidak mengerti betapa pedihnya menjadi orang yang dipinggirkan hanya kerana taraf kecerdikan yang jauh berbeza antara kami. Aku tahu aku tidak sepandai dia, aku tidak secerdik dia, aku tidak sepintar dia. Aku sedar aku dilahirkan di dunia ini pun hanya kebetulan. Setiap kali mengenangkan luka ini, sebak dihati sehingga air mataku bergenang dan akhirnya mengalir tanpa dipinta. 

Setiap detik aku hitung untuk mengira hayat yang tinggal untuk aku bernafas dengan sempurna di bumi Allah ini. Andai kata hayatku tidak panjang, aku bersyukur kerana mungkin inilah saat yang terbaik untuk lukaku menjadi kering seterusnya meninggalkan parut. Parut itu akan aku bawa bertemu Sang Pencipta. 

Dua hari yang lepas, aku mendapat tahu bahawa adikku menunggang motosikal tanpa pengetahuan mereka. Sungguh aku sakit hati dengan sikapnya. Hanya Allah yang tahu betapa sedihnya hati ini tahu yang adiknya sanggup melakukan perkara yang tidak sepatutnya berlaku seawal umurnya. Telah aku katakan kepada mereka jangan dimanjakan anak lelaki tetapi sedikit pun kata-kataku tidak diambil kesah. Bukan sekali mahupun dua kali aku ingatkan mereka tetapi hampir setiap hari.
Aku tidak mengerti kenapa sehingga perkara begini berlaku mereka masih berlembut dengan dia sehinggakan boleh keluar malam dan pulang pada pukul 12 tengah malam. Pada aku, detik 12 tengah malam itu, tidak sepatutnya dia masih berada diluar rumah. Tetapi pada mereka, perkara itu sekadar masalah kecil. Aku masih tidak mengerti dengan sikap mereka sampai hari ini.

Masalah mereka berdua membuatkan aku ingin memberontak. Aku tidak mampu harungi keadaan seperti ini jika ia berterusan. nasihatku umpama debu yang hanya memberi kekotoran pada sesuatu permukaan. Tidak diendahkan sama sekali kata-kataku. 

Tiada gunanya aku bergelar "ALONG" di dalam keluarga ini.
Tiada gunanya aku bergelar "ANAK" kepada mereka.
Tiada gunanya aku dilahirkan di dunia ini dari 1993 sehingga sekarang. 

"Ya Allah, berilah aku satu penyakit yang akan menyingkatkan hayatku di dunia ini. Aku tidak tahn dengan sikap manusia disekelilingku ketika ini. Aku seperti tiada guna kepada mereka. Ya Allah, kasihanilah hamba-Mu ini, dia memerlukan bimbingan-Mu untuk menghadapi sisa-sisa hidupnya. Kini, keluarga bukanlah kepentingan bagiku lagi. Hanya Engkau kepentinganku."

Umi & Abah,
Terima kasih kerana melahirkan tiqah ke dunia ini.
Terima kasih kerana memberi segala-galanya yang diperlukan untuk tiqah.
Tetapi hanya satu permintaan tiqah, jagalah adik-adik tiqah kerana mereka adalah harapan dalam keluarga.
Tiada apa lagi sumbangan tiqah dalam keluarga ini. 

Hanya sakaratul maut yang aku nantikan dari sekarang. Sesungguhnya mengingati kematian akan memberi ketenangan kepada diriku. Mungkin pemergianku akan memudahkan kehidupan mereka. 

"Ya Allah, lindungilah mereka dan kehidupan mereka sehingga hari kiamat. Bimbinglah mereka selagi mereka berpegang dengan agama-Mu. Bukakanlah pintu rezeki kepada mereka agar mudah kepada mereka untuk mengabdikan diri kepada-Mu. Ampunkanlah dosa-dosaku jika sepanjang kehidupanku tiada yang baik aku lakukan kepada mereka. Sesungguhnya aku masih sayangkan mereka walaupun berkali mereka lukakan dan sakitkan hatiku. Hati seorang anak mengharapkan keampunan dari kedua ibu bapanya."

Sekian...